Archive for 18 Ιουλίου, 2006

Ιστορία της εφημερίδας μας

magn.JPG   

    Η τριμηνιαία εφημερίδα της Ενώσεως μας, που ιδρύθηκε, το 1978, από τον δημοσιογράφο και λογοτέχνη  Κώστα Τρίγκαντζη, Πρόεδρο έως και τον Ιούνιο του 1991, που έφυγε, ξαφνικά από κοντά μας.

   Το πρώτο της φύλλο εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 1978 και κατά την 28χρονη συνεχή πορεία της έχουν εκδοθεί  101 φύλλα. 

  Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ εκδίδεται τετρασέλιδη και μερικές φορές εξασέλιδη και οκτασέλιδη, ανάλογα με την ύλη. Διανέμεται δωρεάν στα μέλη και τους φίλους μας, δεν καταχωρούνται διαφημίσεις και η εκδοτική προσπάθεια αυτοχρηματοδοτείται από την ίδια την Ένωσή μας παρά τα πενιχρά οικονομικά της. 

          Η εφημερίδα εκδίδεται τέσσερις φορές τον χρόνο :    

   Φεβρουάριο, Μάϊο, Αύγουστο και Νοέμβριο και φιλοξενούνται σ’ αυτήν επώνυμα άρθρα, συνεργασίες κ.λ.π. καθώς και αρχειακό και φωτογραφικό υλικό που φίλοι και συμπατριώτες μας αποστέλλουν.  

    Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ αποτελεί τον δικό μας συνδετικό κρίκο και την δική μας φωνή και συνομιλία με τους φίλους και συμπατριώτες μας στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, στην Αμερική και στον Καναδά.                                                              

    Μεταφέρουμε ορισμένα αποσπάσματα από τα δημοσιεύματα που περιέχει το 8σέλιδο φύλλο του Φεβρουαρίου 2004 :             

        ΦΩΝΗ ΤΗΣ  ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ                                 

    Φεβρουάριος 2004 – Χρόνος 25ος – Αρ. Φύλ. 92  

           ΓΙΑ ΤΑ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΕΝΩΣΕΩΣ

«….. Το έτος 1954, πρόσφυγες της πρώτης γενιάς αποφάσισαν την δημιουργία του Συλλόγου προκειμένου να συσπειρώσουν τους κατοίκους της Μαγνησίας, του Χορόσκιοϊ και των περιχώρων, ώστε να εξακολουθούν να τηρούν τα ήθη και τα έθιμά τους, να συνεορτάζουν τις κοινές εορτές  τους αλλά και να συναντώνται, να γνωρίζονται τα παιδιά και τα εγγόνια τους, να έχουν μια πιο οργανωμένη περιουσία στις διεκδικήσεις τους για την αποκατάσταση, για την αλληλοβοήθεια…..Καταφέραμε, παρά τις αντιξοότητες, υλικές κυρίως, να έχουμε επιβιώσει χάρη στις ακάματες προσπάθειες, στην εθελοντική (χωρίς όρια) προσφορά όλων των Διοικητικών Συμβουλίων και των μελών μας, αλλά και χάρη στην αγάπη όλων για την αξέχαστη πατρίδα, για την διάσωση και διάδοση της Μικρασιατικής Ιδέας και του Μικρασιατικού Πολιτισμού στις νεότερες γενιές… Συγκεκριμένα για την Νίκαια θα θέλαμε να τονίσουμε και πάλι την ανάγκη για: 1. Την αναπαλαίωση ένα – δύο προσφυγικών τετραγώνων προκειμένου να λειτουργήσουν ως Μουσείο του Ελληνισμού της Ανατολής, καταστήματα παραδοσιακών μικρασιατικών ειδών, βιβλιοπωλεία (cd Rom), ως μεζεδοπωλεία, παιδικές χαρές στα αίθρια, 2. Κέντρο Μικρασιατικών Ερευνών, 3. Συστηματική Αγορά για παραδοσιακά Μικρασιατικά, Ποντιακά, Πολίτικα προϊόντα, 4. Αναπαλαίωση του Λουτρού και τη λειτουργία του ως Πολιτιστικού Πολύκεντρου, 5. Ανέγερση αγάλματος για τον πρόσφυγα Δάσκαλο – Μαθητή, 6. Ονομασία οδού σε «Προσφύγων Διδασκάλων», 7. Στο Δημοτικό Ωδείο Νικαίας να διδάσκονται τα παραδοσιακά μικρασιατικά μουσικά όργανα.

                                 Αρχοντία Παπαδοπούλου   »    

                Μας εύχονται για τα 50χρονα της Ενώσεως:

Ο Μητροπολίτης Νικαίας Κύριος Κύριος Αλέξιος: «….Ο ξεριζωμός του 1922 υπήρξε τραγικός για την ιστορία του Ελληνισμού. Η μόνη θετική του πλευρά έγκειται στην μεταφορά στον ελλαδικό χώρο ανθρώπων εκλεκτών που κράτησαν την Πίστη αμώμητη, που διατήρησαν τις παραδόσεις, που καλλιέργησαν ιδανικά. Αυτός ο ευλογημένος κόσμος μπολιάστηκε στον εθνικό κορμό και πρόσφερε εύχυμους καρπούς, για τους οποίους όλοι καμαρώνουμε….»

 Ο Βουλευτής κ. Γιάννης Κουράκος: «….Είναι σπουδαίο το γεγονός ένας Σύλλογος να υπάρχει ενεργά και ζωντανά πενήντα χρόνια παρά τις δυσκολίες και τις αντίξοες συνθήκες. Η ένωση Μαγνησίας Μ. Ασίας έχει αποδείξει με την πορεία της ότι η αγάπη για τις ρίζες των Αξέχαστων πατρίδων ξεπερνά τα πάντα και προχωρά στο πολιτιστικό και πνευματικό της έργο….»

 Ο Βουλευτής κ. Γιάννης Διαμαντίδης: «…Σ’ αυτό το νέο ιστορικό κύκλο που ανοίγει με τα εθνικά μας θέματα να βρίσκονται σε μια δύσκολη όσο και κρίσιμη φάση, εμείς οι Μικρασιάτες όχι μόνο δεν ξεχνάμε, αλλά δίνουμε όλο μας το είναι, για να είναι η Ελλάδα μας σε θέση να πετύχει τα δίκαιά της και να ατενίζει το μέλλον με μεγαλύτερη σιγουριά, ασφάλεια και αισιοδοξία…»

 Ο Δήμαρχος Κορυδαλλού κ. Στ. Χρήστου: «…Η διατήρηση της ιστορικής μας μνήμης και η γνώση και συνείδηση της εθνικής μας καταγωγής αποτελούν τον εθνικό θησαυρό, ο οποίος αποτελεί πυλώνα για την πορεία μας προς το μέλλον…»

Ο τ. Βουλευτής κ. Παν. Κρητικός: «…. Η Μικρασιατική Καταστροφή σηματοδότησε μια νέα και δυναμική στροφή  της ελληνικής κοινωνίας προς την ευημερία και την πρόοδο. Οι άνθρωποι αυτοί, με την δύναμη του χαρακτήρα τους και την αγάπη τους στην εργασία  και την πρόοδο βοήθησαν στην ανασυγκρότηση της χώρας μας με την δουλειά και τις γνώσεις τους…» 

Σχολιάστε

Νιόβη

 

2.jpg

 

   Η Νιόβη ήταν θυγατέρα του Βασιλιά Ταντάλου, που βασίλευε στην περιοχή της Λυδίας και Παφλαγονίας με πρωτεύουσα την πόλη Τανταλίδα ή Σίπυλο ( μετέπειτα  εκεί ιδρύθηκε η αποικία Μαγνησία) και της Βασίλισσας Διώνης.

  Η Νιόβη παντρεύτηκε με τον Αμφίωνα, Βασιλιά των Θηβών και απέκτησε δέκα τέσσερα παιδιά: επτά αγόρια και επτά κορίτσια. Ήταν περήφανη για τα παιδιά της επειδή ήσαν όμορφα και δυνατά. Η περηφάνια της ήταν τα τόσο μεγάλη ώστε έφθασε στο σημείο να αντιπαραβάλλεται με την θεά Λητώ που είχε μόνο δύο παιδιά, τους θεούς Απόλλωνα και Άρτεμη.

   Η θεά Λητώ προσβλήθηκε πολύ από την ύβρη και την αλαζονεία της Νιόβης και ζήτησε από τα παιδιά της να την υπερασπισθούν. Έτσι, ο μεν Απόλλων τόξευσε με τα βέλη του, μια ημέρα, τα αγόρια της, όταν έβοσκαν τα κοπάδια τους και η Άρτεμις τόξευσε τις θυγατέρες της μέσα στο ίδιο τους το παλάτι. 

   Οι θεοί άφησαν στη Νιόβη μόνο ένα αγόρι και ένα κορίτσι. Η τραγική μάνα αφού έθαψε τα δώδεκα παιδιά της έμεινε νηστική και  θρηνώντας τρεις ημέρες πάνω από τους τάφους τους, έφυγε για την ιδιαίτερη πατρίδα της και τον πατέρα της.

   Εκεί βρήκε κατεστραμμένη την πόλη και, απελπισμένη, ζήτησε από τον Δία να την απαλλάξει από το μαρτύριο της ζωής της και εκείνος την λυπήθηκε και την μεταμόρφωσε σε βράχο σε μια κορφή του Σίπυλου.

   Ακόμη, όμως, και πετρωμένη η Νιόβη εξακολουθούσε να θρηνεί και για τούτο τα δάκρυά της σχημάτισαν λίμνη στους πρόποδες του Σιπύλου, που οι Έλληνες, μέχρι το 1922, την ονόμαζαν «Η λίμνη της Νιόβης».

   Η Νιόβη στέκει ακόμη, στο βράχο πάνω από την Μαγνησία με γερμένο κεφάλι και εξακολουθεί να θρηνεί, μαζί με τα δικά της παιδιά και χιλιάδες άλλα που έμειναν άταφα στη γη της Μαγνησίας και που δεν μπόρεσαν να τα κλάψουν,εκεί, οι δικές τους μάνες.

Σχολιάστε

Όρος Σίπυλο

 

30.jpg

 

    Το όρος Σίπυλο ευρίσκεται στην Ιωνία, στα βορειοδυτικά της Σμύρνης, έχει ύψος 1.488 μ. και αποτελεί την δυτικότερη επέκταση του Τμώλου. Είναι το χιλιοτραγουδισμένο και αγαπημένο βουνό των Μαγνησαλίδων.

    Το Σίπυλο είναι γεμάτο βαθειές χαραδρώσεις, ηφαιστιογενή χάσματα και λίμνες. Είναι δροσερό και καταπράσινο με πολυποίκλη πανίδα και χλωρίδα.Οι γεμάτες βλάστηση ρεματιές του ξεκούραζαν τους εκδρομείς που ανέβαιναν για δροσιά τα καυτερά καλοκαίρια.   Στις ψηλότερες κορυφές του το χιόνι δε λιώνει ποτέ και οι Έλληνες χρησιμοποιούσαν κομμάτια πάγου από το Σίπυλο για την διατήρηση των τροφίμων.

   Στο Σίπυλο λατρευόταν, κατά την Αρχαιότητα, η θεά Κυβέλη η επονομαζομένη και Σιπυλήνη ή Σιπυληνή. Επάνω στο όρος υπήρχε και ανάγλυφο το άγαλμα της θεάς. Μετά από ανασκαφές έχουν ανευρεθεί τάφοι παιδικοί, γυναικείο άγαλμα ( Σιπυλίνα) κ.ά.

   Το όρος Σίπυλο χρησιμοποιήθηκε για στρατιωτικούς λόγους από τον Ελληνικό Στρατό κατά την Μικρασιατική εκστρατεία του 1919 – 1922.

Σχολιάστε

Σέλευκος

21.jpg 

    Ο Σέλευκος, συνομήλικος του Μ. Αλεξάνδρου, γεννήθηκε, μεταξύ των ετών 354 – 358π. Χ., στη μακεδονική πόλη Εύροπο και ακολούθησε τον φίλο του στην Μ. Ασία ως Υπασπιστής ( επικεφαλής της βασιλικής φρουράς). 

   Μετά τον θάνατο του Μ. Αλεξάνδρου και κατά τους πολέμους των Διαδόχων του ( μετά την μάχη της Υψού το 301 π. Χ. ), ο Σέλευκος έλαβε την κεντρική Ασία ( από την Φρυγία μέχρι τον Ινδό ποταμό) και την Συρία  ( από τον κόλπο της Ισσού έως την Αίγυπτο). 

    Αργότερα απέκτησε την επικυριαρχία και στο βασίλειο του Λυσιμάχου, δηλαδή ολόκληρη την εντεύθεν του Ταύρου Ασία και έφθασε έως τα παράλια της Δυτικής Μ. Ασίας. 

    Το κράτους του Σελεύκου απέβη το μεγαλύτερο των Διαδόχων και το αποτελούσαν ανομοιογενείς ομάδες πληθυσμού: διαφορετικά έθνη με όλα τα συνεπακόλουθα ( άλλη νοοτροπία, πνευματικό, οικονομικό, πολιτιστικό επίπεδο, άλλες θρησκείες, άλλες συνήθειες), με αποτέλεσμα την δυσκολία της διοίκησης και την επιβολή της νέας διακυβέρνησης με την δημιουργία πολυάνθρωπων πόλεων. 

    Το κράτος των Σελευκιδών, αργότερα διασπάσθηκε σε σχεδόν, φυλετικά κράτη. 

   Ο Σέλευκος δολοφονήθηκε στην πόλη Λυσιμάχεια, σε ηλικία 75 ετών από τον Πτολεμαίο Κεραυνό, επειδή δεν του παρεχώρησε την Αίγυπτο όπως του είχε υποσχεθεί.Τάφηκε από τον βασιλέα Φιλέταιρο της Περγάμου στην  Σελεύκεια επί του Ορόντου ποταμού. 

Σχολιάστε

Κροίσος

20.jpg

    Βασιλιάς της αρχαίας Λυδίας που ανήλθε στον θρόνο το 560 π. Χ. και είχε πρωτεύουσά του τις Σάρδεις. Ο Κροίσος  κατέλαβε την Σμύρνη και την Έφεσο και καθυπέταξε όλες τις Ιωνικές πόλεις.

   Το κράτος του ήταν πάμπλουτο και διέθετε μεγάλο εμπόριο, βιοτεχνίες και οι Σάρδεις( εκτός από κέντρο εμπορίου και οικονομικής ανάπτυξης) αποτελούσαν και κέντρο των σοφών ανδρών και των καλλιτεχνών της εποχής.

   Στη μεγάλη του ακμή και ευτυχία, ο Κροίσος ηττήθηκε από τον Κύρο, Βασιλιά των Περσών. Το έτος 546 π. Χ. αλώθηκαν οι Σάρδεις. 

   Γνωστή είναι η επίσκεψη που έκανε στις Σάρδεις ο σοφός Σόλων ο Αθηναίος, στον οποίον ο Κροίσος, αφού επέδειξε τους αμύθητους θησαυρούς του τον ερώτησε, εάν έχει συναντήσει ευτυχέστερο άνθρωπο στον Κόσμο και ο Σόλων του απάντησε το περίφημο και διαχρονικό και πάντα επίκαιρο «Μηδένα προ του τέλους μακάριζε».

   Όταν καταλήφθηκαν οι Σάρδεις, ο Κύρος διέταξε να καεί ζωντανός ο Κροίσος και ενώ ετοιμάσθηκε η πυρά και τον τοποθέτησαν επάνω στο σωρό των ξύλων, ο Κροίσος θρηνώντας ζητούσε τον έλεον του Κύρου και εκείνος αφού είδε την ταπείνωση του άλλοτε δυνατού δυνάστη και φοβούμενος για την δική του μελλοντική τύχη του χάρισε την ζωή.

  

Σχολιάστε

Ιωνία

 

16.jpg

 

    Η περίφημη μικρασιατική επαρχία όπου οι αρχαίοι Έλληνες των ιωνικών φύλων, κατά τον Α΄ Αποικισμό, ίδρυσαν αποικίες οι οποίες αποτέλεσαν την Ιωνική Δωδεκάπολη: Μίλητος, Μυούντα, Πριήνη, Έφεσος, Κολοφών, Τέω, Ερυθραί, Κλαζομεναί, Σάμος, Χίος, Φώκαια και ως δεκάτη τρίτη προστέθηκε αργότερα η αιολική Σμύρνη όταν καταλήφθηκε από τους Κολοφώνιους.  

    Οι πόλεις αυτές είχαν δημιουργήσει το Κοινόν των Ιώνων (χαλαρή Ομοσπονδία με ανεξάρτητες και αυτόνομες τις πόλεις) όπου έστελναν Βουλευτές – εκπροσώπους τους.

   Ο Άρχων του Κοινού ονομαζόταν Πρύτανις. Το Κοινό είχε κυρίως θρησκευτικό και εμπορικό χαρακτήρα.   Κέντρο της Ομοσπονδίας ήταν το Πανιώνιο στο ακρωτήριο της Μυκάλης, δηλαδή, Ιερό του Ελικωνίου Ποσειδώνος, όπου τελούσαν ετήσιες εορτές και εύρισκαν ευκαιρία να συναντώνται.  

     Η Ιωνία με την εύφορη γη, τα λιμάνια της και τους επιδέξιους ναυτικούς της έφθασε στην μεγαλύτερη ακμή τον 7ο π. Χ. αι., οπότε δημιούργησε και

δικές της αποικίες.  

    Ο πλούτος της επέτρεψε στούς κατοίκους  να ζουν άνετα, ευχάριστα και με πολυτέλεια. Ανέπτυξαν την φιλοσοφία (Φυσικοί Φιλόσοφοι), τον ιωνικό αρχιτεκτονικό ρυθμό (λεπτός, με χάρη και αρμονία), τα ιωνικά ποιητικά μέτρα, την ποίηση, την πλαστική, την ρητορεία, την ιστοριογραφία, την γεωγραφία, την ιωνική διάλεκτο, το δημοκρατικό πολίτευμα.   

   Οι Ίωνες, προκειμένου ν’ αποτινάξουν τον περσικό ζυγό, επαναστάτησαν (Ιωνική Επανάστάση 499 π. Χ.) με την υποκίνηση του Τυράννου της Μιλήτου Αρισταγόρα. Η Επανάσταση απέτυχε διότι οι μόνοι (από την υπόλοιπη Ελλάδα) που έστειλαν βοήθεια ήσαν  οι Αθηναίοι και οι Ερετριείς.  

   Η Ιωνία ταλαιπωρήθηκε μετά τους περσικούς πολέμους διότι αποτέλεσε επίκεντρο δοσοληψιών. Αρχικά απελευθερώθηκε από τον Κίμωνα και στην συνέχεια οι πόλεις της παραδόθηκαν και πάλι υπόδουλες στους Πέρσες από την Ανταλκίδειο Ειρήνη (387 π. Χ.), που συνήψαν οι Πέρσες με τους Σπαρτιάτες. Τελικά, απελευθερώθηκαν από τον Μ. Αλέξανδρο. 

    Η δυνατά εύρωστη ιωνική οικονομία επέτρεψε ώστε να κόβονται νομίσματα (από ήλεκτρο και άργυρο) από τους αρχαιότατους χρόνους.  

   Η Ιωνία έως και τον Σεπτέμβριο του 1922 μ. Χ. εξακολουθούσε την τροφοδοσία του έθνους και όχι μόνον, με πλούτο οικονομικό, πνευματικό, καλλιτεχνικό, πολιτικό, κοινωνικό. Το εμπορικό λιμάνι της Σμύρνης με την μεγαλύτερη κίνηση εμπορικών πλοίων με τα οποία διεξαγόταν το εισαγωγικό και εξαγωγικό εμπόριο, η εύφορη γη της Ιωνίας με την πλούσια γεωργία και την κτηνοτροφία, οι Τράπεζες, οι ελληνικές και ξένες ναυτιλιακές εταιρείες, οι κάθε είδους επιχειρήσεις και τα μεγάλα εκπαιδευτικά και πνευματικά της ιδρύματα, τα θέατρα και η ζωή της ανέδειξαν την Ιωνία ως το μεγαλύτερο κέντρο του Μικρασιατικού Ελληνισμού.

   Μερικές από τις πόλεις της Ιωνίας, εκτός της Σμύρνης, είναι τα Βουρλά ( αρχαία Βρυούλα), η Κρήνη (Τσεσμές), το Μελί, το Σεβδίκιοϊ, η Αγία Παρασκευή, η Μαγνησία, η Φώκαια, το Κορδελιό, η Έφεσος, το Αϊδίνι, ο Βουρνόβας, ο Κασαμπάς, τα Μούγλα, η Φιλαδέλφεια, το Αξάρι, κ.α.  

   Οι κάτοικοί της φημίζονταν για την ζωντάνια και την εργατικότητά τους, την ευστροφία και το πολυτάξιδο του χαρακτήρα τους, την εφευρηματικότητα και την πνευματικότητα τους, την κοινωνικότητα και την ευθύτητά τους, την εξυπνάδα και την καλλιτεχνική και εμπορική τους φύση.

   Η φωτιά που έκαψε την Σμύρνη τον Σεπτέμβριο του 1922, σηματοδότησε μια νέα αρχή για τους ξεριζωμένους Ίωνες: ήρθαν στην Ελλάδα και σήκωσαν στους ώμους τους την αναδιοργάνωση της Πατρίδας μαζί με τους Ποντίους, τους Κων/πολίτες, τους Ανατ. Θρακιώτες, τους άλλους Μικρασιάτες πρόσφυγες και τους υπόλοιπους αδελφούς Έλληνες της νησιωτικής και ηπειρωτικής Ελλάδας.

Σχολιάστε

Αγία Αναστασία η Φαρμακολύτρια

35a.jpg

    Ευρίσκεται στο Χορόσκιοϊ ( πετεινοχώρι ) δίπλα στη Μαγνησία, που είναι κτισμένο στην πεδιάδα από τους Βυζαντινούς Μάγνητες Καλελήδες.

    Το Χορόσκιοϊ κατοικούσαν 2. 500 χιλιάδες Έλληνες (όλοι) που ασχολούνταν με την γεωργία (αμπέλια, καρπούζια, σουλτανίνη σταφίδα, οπωρολαχανικά) και το εξαγωγικό εμπόριο.

   Την κοινοτική διοίκηση είχαν, εκ περιτροπής, δύο προύχοντες. 

   Στο Χορόσκιοϊ λειτουργούσαν: νηπιαγωγείο, εξατάξια αστική σχολή αρρένων και εξατάξια σχολή θηλέων.

   Στην κοινότητα λειτουργούσε από το 1818 ο μεγαλοπρεπής ναός της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολύτριας, κτήτορας της οποίας ήταν ο Κωνσταντίνος Αλτίνογλου.

   Στον περίβολο του ναού υπήρχε η θέση όπου βρέθηκε η εικόνα της Αγίας και Αγίασμα, ενώ ένα υψηλό κωδωνοστάσιο υπήρχε στην είσοδο του ναού, ο οποίος είχε σχήμα πλοίου.

   Εσωτερικά υπήρχε πλούσιος διάκοσμος με  πολυελέους, χρυσά και ασημένια καντήλια ενώ η εικόνα της θαυματουργής Αγίας ήταν καλυμμένη από πολύτιμα αναθήματα.

   Στον περίβολο υπήρχαν πάνω από σαράντα δωμάτια που φιλοξενούσαν πιστούς απ’ όλο τον μικρασιατικό χώρο κατά τον εορτασμό της Αγίας στις 22 Δεκεμβρίου (ημέρα της μνήμης της), την Κυριακή του Θωμά και της Πεντηκοστής.

           Κατά την Καταστροφή ο ναός καταστράφηκε ολοσχερώς.

    Σήμερα, η Ένωση Μαγνησίας – Χορόσκιοϊ και Περιχώρων Καταγομένων έχει προστάτες την Αγία Αναστασία και τον Άγιο Αθανάσιο και πανηγυρίζει την μνήμη της Αγίας στις 22 Δεκεμβρίου στον Ιερό ναό Αγίου Γεωργίου Νικαίας, όπου υπάρχει και ομώνυμο παρεκκλήσιο.  

2 Σχόλια

Αμαζώνες

1.jpg

     Γενναίες, φιλοπόλεμες γυναίκες που κατοικούσαν στην μικρασιατική περιοχή της Λυδίας και της Καρίας και ήσαν θυγατέρες του Άρη. 

    Μερικές από τις γνωστότερες Αμαζόνες ήσαν: η Ιππολύτη, η Πενθεσίλεια, η Αντιόπη, η Μελανίππη, η Θαληστρία.   

   Οι γνωστότεροι ήρωες φέρονται να έχουν πολεμήσει μαζί τους όπως ο Ηρακλής ( που φόνευσε την Ιππολύτη και πήρε την ζώνη της και την χάρισε στην Ομφάλη που την κληροδότησε στους βασιλείς της Λυδίας), ο Αχιλλέας, ενώ είχε συνάντηση μαζί τους και ο Μ. Αλέξανδρος. 

    Πολλοί προσπάθησαν να ερμηνεύσουν τον μύθο των Αμαζόνων αλλά και αν υπήρξε τέτοιο είδος γυναικών. Πάντως ο μύθος τους διατηρήθηκε αναλλοίωτος κατά την αρχαιότητα και επέδρασε και στην Τέχνη: ζωγραφική, γλυπτική, ποίηση, λογοτεχνία, δραματουργία.  

   Οι Αμαζόνες φέρονται και σαν ιδρύτριες ή βοηθοί στην ίδρυση πόλεων όπως η Σμύρνη και η Μαγνησία του Σιπύλου. 

Σχολιάστε

Έρμος ποταμός

Ποταμός που πηγάζει από το Δίδυμον όρος, έχει μήκος 300 χλμ. και χύνεται στον κόλπο

της Σμύρνης. 

Διαρρέει τον Νομό Μαγνησίας από Ανατολικά προς τα Δυτικά και ένας από τους παραποτάμους του είναι ο ιστορικός και χρυσοφόρος Πακτωλός.

Η κοιλάδα του Έρμου ποταμού είναι πλουσιότατη και ευφορότατη ενώ αποτελεί συγκοινωνιακό κόμβο εμπορικών και στρατιωτικών οδών.

Συνδέει το εσωτερικό της Μ. Ασίας με την Σμύρνη και το λιμάνι της και αντίστροφα.

   Οι όχθες του Έρμου αποτελούσαν αγαπημένο περίπατο των Μαγνησαλίδων. Πολλές είναι οι μαρτυρίες γι’ αυτούς που κοσκίνιζαν την άμμο στις όχθες του προκειμένου να βρουν ψήγματα χρυσού.

Comments (1)

Παλαιότερες εκδηλώσεις

Ε Κ Δ Η Λ Ω Σ Ε Ι Σ  

   Η Ένωση μας στην 53χρονη πορεία της έχει προσφέρει στον εθνικό, θρησκευτικό, πολιτιστικό, πνευματικό και κοινωνικό τομέα με τις εκδηλώσεις και τις τελετές της. 

   Τιμούμε την μνήμη των προστατών Αγίων μας: Αναστασίας της Φαρμακολύτριας (22 Δεκεμβρίου)  και του Αγίου Αθανασίου ( 18 Ιανουαρίου) στην εορτή του οποίου κόβουμε και την πατροπαράδοτη Βασιλειόπιττα μας. 

   Το «βήμα» του Συλλόγου μας έχουν τιμήσει και έχουν τιμηθεί από την Ένωσή μας:

  Ο συμπατριώτης μας Ακαδημαϊκός, λογοτέχνης και συγγραφέας κ. Τάσος  Αθανασιάδης,

  Ο μικρασιάτης καθηγητής Αρχαιολόγος Μανόλης Ανδρόνικος,

    Η συγγραφέας κ. Ιφιγένεια Χρυσοχόου,    

    Η συγγραφέας κ. Άννα Βούρβουλη – Νερούτσου,

    Ο ποιητής της Ιωνίας και ηθοποιός Γιώργος Μετσόλης,

    Η  συγγραφέας κ. Νίτσα Παραρά – Ευτυχίδου,

   Η συγγραφέας – λαογράφος Καλλ. Παπαθανάση –    

                         Μουσιοπούλου,    

  Η    ηθοποιός κ. Κάκια Παναγιώτου,

   Η      ηθοποιός Όλγα Κοντέλλη,

   Η    ηθοποιός Ελένη Χατζηδουλή, 

   Ο    Βασ. Παπανίκας,     

   Η    ηθοποιός Έλενα Τσαλδάρη,

   Η    συγγραφέας Ισαβέλλα Μαλόβρουβα

   Η    συγγραφέας Καλλ. Κολλιοπούλου – Γρίβα,

   Η    ηθοποιός, δημοσιογράφος και συγγραφέας Ελένη  Χαλκούση,

    Ο συγγραφέας Αντώνης Δαμαλάς,

   Ο  καθηγητής κ. Νεοκλής Σαρρής,

   Ο λογοτέχνης – δημοσιογράφος – Πρ. Εν Εταιρ.            Ελλήνων   Λογοτ. κ. Παν. Τσουτάκος,

  Ο καθηγητής κ. Αντ. Καζαντζόγλου,

  Ο φωτορεπόρτερ Μανόλης Μεγαλοοικονόμου,

  Ο  σκηνοθέτης Βασίλης Μάρος,

  Ο    Γιάννης Ποιητίδης,

  Ο    Γιώργος Θεολογίδης,

   Την    κ. Φιλιώ Χαϊδεμένου,

    Ο διδάσκαλος της Εθνικής παραδοσιακής Μουσικής κ. Θεόδωρος Βασιλείου,

     Ο   καθηγητής Θεολόγος κ. Παντ. Μαριακάκης,

     Ο   κ. Νικ. Ατζέμογλου, Δ/ντής εφημερίδας «ΑΝΑΤΟΛΗ»,

      Ο Δικηγόρος – Ερευνητής κ. Μανώλης Εγγλέζος – Δεληγιαννάκης,

     Ο επιχειρηματίας, συγγραφέας – λογοτέχνης κ. Τάσος Συμεωνίδης,

      Οι ηθοποιοί του Θιάσου ΙΩΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ,   

      Για τα 40 χρόνια της Ενώσεως (1994) τιμήσαμε τους:

Ø      Ιερά Μητρόπολη Νικαίας,

Ø      Την τότε Δήμαρχο Νικαίας κ. Βέρα Νικολαΐδου  και το Δημοτικό Συμβούλιο.

 Τους Μικρασιάτες Βουλευτές της Β΄ Περιφέρειας Πειραιά, κ.κ.: Ιωάν.Διαμαντίδη, Ιωάν. Καψή, Αναστ. Νεράντζη, Γρ. Νιώτη,

   Λογοτέχνες από την Μαγνησία και το Χορόσκιοϊ:  Άννα Βούρβουλη – Νερούτσου,  Ιφιγένεια Χρυσοχόου  και  Τάσο Αθανασιάδη,

     Την κ.  Νάνσυ  Χόρτον,  θυγατέρα του Αμερικανού προξένου στην Σμύρνη το 1922, Τζωρτζ Χόρτον,

    Τα μέλη της Ενώσεως :  Αν. Μαλλινάκη, Αντ. Βλέσσα, Δημ. Βλέσσα και   Παν.Καρβελά,

Τα  Αθλητικά Σωματεία

                      

                                               

Έχουμε τιμήσει: 

      Τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νικαίας Κύριο Κύριο Αλέξιο,

      Τον  τότε Δήμαρχο Νικαίας (2001) κ. Β. Τράπαλη και το Δημοτικό Συμβούλιο για την   παραχώρηση  Γραφείου.

     Την Χ. Α. Ν. Νικαίας,

     Τον Διευθυντή της Χ. Α. Ν. καθηγητή κ. Παντελή Μαριακάκη,

    Τις Σημαίες του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και της Τοπικής Εφορείας Προσκόπων  Νικαίας με το ασημένιο μετάλλιο της Ενώσεώς μας.

     Την Ένωση Παλαιών Προσκόπων Νικαίας – Κορυδαλλού,

      Την Φιλαρμονική του Δήμου Νικαίας,

     Τις συμπατριώτισσες της α΄ γενιάς:

Δέσποινα Λαφαζάνη, Αγγελική Παπαθανασοπούλου, Ασημίνα Προύσαλη και Δώρα Σακκά,

     Το Βιβλιοπωλείο ΧΡΥΣΑΥΓΗ ( της οικογ. Νικ. Τσαταλμπάση)

      Τον Γιώργο Μετσόλη ( μετά θάνατο)

     Την Μικρασιάτσα Διδασκάλισα κ. Άλκηστη Μετσόλη

      Τον Μικρασιάτη Αρχιμανδρίτη π. Προκόπιο Κοντογιάννη.  

Η ΣΙΠΥΛΙΝΑ:

Το θεατρικό μονόπρακτο που έγραψε ο Γεν. Γραμματέας της Ενώσεώς μας και σκηνοθέτης Αντώνης Παπαδόπουλος για την Μαγνησία, παίζεται σε πολλές εκδηλώσεις.

 Συνεργασία με Σχολεία:

Κατά τις εκδηλώσεις μας συμμετέχουν χορωδίες Σχολείων της περιοχής μας όπως : του 1ου , 3ου , 6ου, 10ου Γυμνασίων Νικαίας μας έχουν τιμήσει με την παρουσία τους μέχρι τώρα.                                               

 Ημερίδες:

Α] «Μορφές επιθετικότητας στην οικογένεια και την κοινωνία» (23 – 11 – 2000) – Συνεργασία με το «ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟY»: Εισηγητές: Χαρά Γκροτζιάνη, κοινωνική λειτουργός, Ελένη Παπαματθαίου, κοινωνική λειτουργός, Σπύρος Κασιδιάρης, κοινωνικός λειτουργός, Αρχοντία Παπαδοπούλου, εκπαιδευτικός.

Β] « Ο ρόλος της οικογένειας στην πρόληψη του αλκοολισμού» 11 – 6 – 2002. Εισηγητές: Παν. Ροζής κοινωνιολόγος, Αθαν. Βασιλόπουλος ψυχολόγος, Κωνσταντία Κορώνη Διοικητής Τροχαίας Νικαίας – Κορυδαλλού, Αρχοντία Παπαδοπούλου εκπαιδευτικός.Γ] « Ουσιοεξάρτηση στην σύγχρονη εποχή», 31 – 3 – 2002. Εισηγητές: Παν. Ροζής κοινωνιολόγος, Ελ. Παπαματθαίου κοινωνική λειτουργός, Θεόδ. Πέππας, ιατρός Νοσοκομείου Νικαίας, Γεώργ. Σαξιώνης Αξιωματικός ΕΛ.ΑΣ. και Παν. Γιαννακόπουλος εκπαιδευτικός – Πρόεδρος Ε.Λ.Μ.Ε. Πειραιά. 

Παρουσιάσεις βιβλίων:

Α] 31 – 3 – 1999, παρουσιάσαμε το βιβλίο της κ. Στάσας Στρούζα – Μαργαρίτη, με τίτλο «Η ΚΥΡΑ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ», σε συνεργασία  με τον εκδ. οίκο ΕΝΤΟΣ,Β] 26 – 3 – 2001, τιμήσαμε τα 78 χρόνια Εκπαίδευσης στη Νίκαια με την παρουσίαση του βιβλίου της κ. Παν. Σμυρλή – Παναγιωτοπούλου ΑΝΘΕΙΑΣ 201, σε συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο ΕΝΤΟΣ. Εκδηλώσεις: Συμμετέχουμε σε κοινές εκδηλώσεις και τελετές με τους Δήμους Νικαίας – Κορυδαλλού και με άλλους, καθώς και σε άλλων Προσφυγικών Σωματείων.Την 15 – 11 – 2003 πραγματοποιήσαμε εκδήλωση, σε συνεργασία με τον Εκπ/κό Σύλλογο Μελί ( Μεγάρων) και τον Δήμο Κορυδαλλού. Στις 18 – 1 – 2004 κόψαμε την Βασιλειόπιττά μας και ο κ. Μαν. Εγγλέζος –Δεληγιαννάκης ανέπτυξε το θέμα της Συνθήκης της Λωζάννης.  Στις 29  –  3 – 04 διοργανώσαμε τιμητική εκδήλωση, στο Δημαρχείο Νικαίας, για τον Ποιητή της Ιωνίας, τον νικαιώτη Γιώργο Μετσόλη. Ποίησή του διάβασαν: ο σκηνοθέτης και Γεν. Γραμματέας της Ενώσεως Αντώνης Παπαδόπουλος και οι ηθοποιοί Πόπη Χήρα και Γιώργος Ακάσης. Την εισήγηση έκανε η Πρόεδρος Αρχ. Παπαδοπούλου. Τιμητικά Διπλώματα απονεμήθηκαν : Ø     Ø      Στον Μικρασιάτη Αρχιμανδρίτη του Μητροπολιτικού  Ναού Αγ. Νικολάου Νικαίας π. Προκόπιο Κοντογιάννη για την 45ετή ιερατεία του.Ø     Ø      Στην Μικρασιάτισα κ. Αναστ. Αϊβατιάδου (υπεύθυνη του Τομέα Προνοίας της Μητροπόλεως Νικαίας) για την κοινωνική προσφορά της,

      Στον Γιώργο Μετσόλη ( μετά θάνατο) και

     στην Μικρασιάτισα Διδασκάλισα κ. Άλκηστη Μετσόλη για την εκπ/κή προσφορά της. Συμμετείχε το παραδοσιακό χορευτικό συγκρότημα του 4ου Γυμνασίου Νικαίας,

υπό την διδασκαλία του καθηγητή κ. Ανδρ. Σταμουλάκη. 

Σχολιάστε

Older Posts »